Högerterror

Trots flera uppseendeväckande attentat har den högerorienterade terrorismen förmodligen inte ökat i Europa. Däremot kan den ha bytt karaktär.

Enligt den europeiska polisorganisationen Europol har det under de senaste åren utförts ytterst få terroristattentat av grupper på högerkanten.

– Tyvärr saknas det riktigt bra statistik över högerterrorismen. Länder definierar, registrerar och rapporterar på olika sätt, vilket gör det svårt att veta omfattningen. Men högerextremismen- och terrorismen finns där och det är i sig ett problem, säger Magnus Norell, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

I sin senaste årsrapport konstaterar Europol att det i dag snarast är mycket små grupper och ensamma aktörer som svarar för terrorhotet på högerkanten, än etablerade högerextrema grupper som var fallet i exempelvis Italien och Tyskland på 1980-talet.

Ett aktuellt exempel är den lilla tyska nynazistiska gruppen Nationalsozialistischer Untergrund som mellan åren 2000 och 2007 misstänks ha genomfört minst tio mord, två bombattentat och fjorton bankrån. De flesta av offren hade turkiskt eller grekiskt ursprung.

Flera exempel i Norden

Lasermannen, som i början på 1990-talet sköt invandrare i Stockholm, är ett svenskt exempel på en högerterrorist som agerat på egen hand. Skytten i Malmö, som är misstänkt för tre mord, tolv mordförsök och förberedelse till mord under 2000-talet, ett annat. Mannen dömdes i november 2012 för bland annat två mord och fem mordförsök. Domen har överklagats till hovrätten av både skytten och åklagaren.

– Malmöskytten är i mina ögon en solklar terrorist. Däremot vet vi ännu inte riktigt vad han ville uppnå med sina dåd, säger Magnus Ranstorp som är terrorismforskare på Försvarshögskolan.

Det mest våldsamma terrordådet i Norden i modern tid inträffade i Norge sommaren 2011. På eftermiddagen den 22 juli sprängde Anders Behring Breivik en bomb i regeringskvarteret i centrala Oslo som dödade åtta personer och orsakade stor materiell förstörelse. Därefter åkte han till ön Utöya utanför Oslo och mördade 69 personer, de flesta ungdomar, som var på sommarläger arrangerat av Arbeiderpartiets ungdomsförbund, AUF.

Olika hotbilder

Inspiration till terrordåden hämtade Anders Behring Breivik bland annat från den antimuslimska counter jihad-rörelsen vars politiska kärna är en föreställning om att Europa står under ockupation av muslimer och i smyg - men med beslutsfattarnas tysta medgivande - håller på att islamiseras.

I Europa är ”muslimhotet” framför allt ett västeuropeiskt fenomen. I Östereuropa är det i allmänhet andra grupper som står i centrum för högerextremisternas intresse, till exempel romer, judar eller homosexuella.

Finns det fler som Breivik?

– Terrorhotet har breddats och det är Brevik ett uttryck för. Även om det definitivt finns fler som tänker som honom, är han en extrem yttring, säger Magnus Ranstorp.

– Det finns dock oroväckande tendenser till att han får stöd. Jag tror att det i bland annat Ryssland finns folk som vill översätta hans manifest. Internet gör att det ganska enkelt kan bildas olika konstellationer som är svåra att förutse vad de kan ställa till med. Det finns också en växelverkan mellan al qaida-inspirerad terror och högerextremism. De triggar och stimulerar vandra.

Magnus Norell vid Utrikespolitiska institutet säger att det är svårt att utifrån ett enskilt dåd som Breiviks dra slutsatsen att högerterrorismen har ökat.

– Han är extremt ovanlig. Attentatets resultat gör att statistiken över skadade och döda av terrordåd for i höjden. Samma sak inträffade efter terrorattacken i USA den 11 september 2001. Men det behöver inte innebär att antalet attentat eller terrorismen har ökat.