Algeriet

Algeriet ligger i gränslandet mellan Afrika och Mellanöstern och är till stora delar täckt av den enorma Saharaöknen. Algeriet har spelat en viktig roll i regionen i flera århundraden, och idag är landet en viktig länk i det globala kriget mot terrorism. Flera islamistiska grupperingar har sedan över tjugo år tillbaka krigat mot regeringen.

Algeriet har sedan tidigt 1990-tal varit drabbat av ett blodigt inbördeskrig. Olika islamistiska grupperingar har tagit till vapen för att slåss mot regeringen, för att införa ett islamistiskt styre i landet. Konflikten har sitt ursprung i misslyckade demokratiseringsförsök i början av 1990-talet. Under de senaste åren har den största grupperingen i Algeriet varit AQIM (al-Qaida Organization in the Islamic Maghreb, Al-Qaidaorganisationen i islamiska Maghreb) som är allierade med al-Qaida.

Även innan 90-talet var Algeriet drabbat av väpnad konflikt då landet slogs för sin självständighet mot Frankrike, som fram till 1962 koloniserade landet.

Under de senaste åren, från cirka 2010, har konflikten i Algeriet minskat i intensitet. Minskningen inleddes redan i början av 2000-talet, men på senare tid har dödssiffrorna gått ned varje år. Även om dödsiffrorna minskat är situationen fortfarande osäker. I södra Algeriet har smuggling av bland annat vapen och droger ökat. Den stora ökningen av migranter som försöker ta sig över medelhavet har även bidragit till osäkerheten i Algeriets närområde.

Civilbefolkningen i Algeriet har lidit svårt under stridigheter mellan olika islamistiska grupperingar och den algeriska militären. Tusentals civila har dödats och konflikten har trots stora insatser inte upphört.