Colombia

Konflikten i Colombia har pågått i snart 50 år och den fortsätter att skörda liv och orsaka lidande. Mer än 45 000 människor beräknas ha dött, och över 3 miljoner har drivits på flykt till följd av striderna mellan armén, vänstergerillorna och paramilitärerna.

Våld mot civila har använts som en strategi av samtliga parter, samtidigt som en utbredd organiserad brottslighet förvärrar situationen ytterligare. Trots att våldet har minskat och förhandlingar har förekommit, har man ännu inte lyckats skapa varaktig fred i Colombia.

 

De kommunistiska gerillorna FARC och ELN har sedan 1960-talet kämpat för att avsätta regeringen i Colombia. Båda grupperna har nästan enbart finansierats av droghandel och kidnappningar. Som en motpart till vänstergerillorna har även högerorienterade paramilitära grupper bildats och fört en våldsam kamp mot gerillorna.

 

Både FARC och ELN har försvagats sedan 2006 och våldet har sedan dess minskat. 2012 inleddes fredsförhandlingar med FARC, först i Norge och sedan på Kuba. Under 2013 och 2014 kom parterna överens om frågor som landreform, politisk representation, illegal droghandel och rättigheter för krigets offer. Under fortsatta förhandlingar 2015 utarbetades strategier för minhantering. Även ELN har uttryckt en vilja att förhandla med regeringen och under 2014 och 2015 hölls förberedande samtal för att komma överens om en agenda.

 

President Juan Manuel Santos återvaldes i juni 2014 och hoppas på att skriva under ett slutligt fredsavtal med Colombias gerillagrupper. Operationerna mot rebellernas läger har dock fortsatt.

 

Läs mer om Colombia under fördjupning

Läs fakta om Colombia

Läs om Sveriges förbindelser med Comlombia

 

Colombia gränsar till Panama, Venezuela, Brasilien, Ecuador och Peru.