Egypten

Få länder har en så mytomspunnen och omskriven historia som Egypten. Sedan faraonerna lät bygga pyramiderna har landet styrts av flera olika riken innan det blev självständigt 1922. 2011 spred sig det som kom att kallas för den arabiska våren som en löpeld i regionen och presidenten tvingades avgå. Fria val har hållits men oroligheterna har fortsatt.

Egypten är landet där Asien och Afrika möts, där det afrikanska och det arabiska smälter samman. Landskapet domineras av vidsträckt öken, med undantag för de bördiga slätterna längs Nilens stränder. I dagens Egypten bor 98 procent av den 80 miljoner stora populationen där.

Egypten styrdes fram till 2011 av Hosni Mubarak. Han tillträdde 1981 sedan den föregående presidenten Anwar Sadat mördats. Under Mubaraks styre var Egypten nära allierat med väst.

Efter att Mubarak avsatts som en del i de folkliga uppror som kallades den arabiska våren, tog militären över makten. Efter en tid utbröt en ny våg av protester och demonstrationer, den här gången riktade mot militärstyret.

Protesterna och demonstrationerna ledde till att de första demokratiska valen hölls 2012. Valets segrare var Muslimska brödraskapets kandidat Mohammed Morsi. Demonstrationer och våldsamheter fortsatte dock och i juli 2013 avsattes president Morsi av militären.

I maj 2014 valdes den tidigare generalen al-Sisi till ny president. Valet har kritiserats och stora brister rapporterades. Sedan al-Sisi blev president har hundratals anhängare av Muslimska brödraskapet dömts till döden. I maj 2015 dömdes även den avsatte presidenten Morsi till döden.

De senaste åren har olika väpnade grupper, däribland Islamiska Staten, växt sig allt starkare på framförallt Sinaihalvön och våldet har eskalerat kraftigt. Islamiska Staten tog på sig flygplansattentatet i oktober 2015 som dödade över 200 människor. Några månader senare, i maj 2016, störtade ett egyptiskt plan på väg från Paris mot Kairo i Medelhavet. Det är fortfarande oklart vad som orsakade den kraschen.