Kongo-Kinshasa

Trots att många år har gått sedan kriget i Kongo-Kinshasa formellt tog slut, har det inte blivit lugnt i landet. Kampen om vem som ska kontrollera de väldiga naturresurserna fortsätter och har lett till nya våldsamheter framför allt i öster.

Kriget bröt ut 1998 sedan diktatorn Mobutu hade störtats året innan. Mobutu hade själv tagit makten i en kupp 1965, och sedan dess styrt landet med hårda metoder. Hans styre präglades av omfattande korruption och samtidigt som presidentens egna bankkonton svällde förföll landets ekonomi.

 

När Laurent-Désiré Kabila tog makten 1997 fanns förhoppningar om en demokratisk utveckling, men de kom snart på skam. Istället bröt krig ut. När Kongo-Kinshasas tutsibefolkning gjorde uppror mot Kabila i öster stöddes de av Rwanda och Uganda. Även flera andra afrikanska länder deltog i vad som kom att kallas Afrikas första världskrig.

 

Sedan Laurent-Désiré Kabila mördats 2001 tog hans son Joseph över som president. Fredsförhandlingar inleddes och några år senare slöts ett avtal som formellt gjorde slut på kriget. 2006 hölls val som Joseph Kabila vann. Ändå lär det dröja innan det kan bli en verklig fred i Kongo-Kinshasa. Joseph Kabilas regering har blivit alltmer auktoritär, vilket inte minst märktes kring president- och parlamentsvalet 2011. Valen vanns av Kabila och hans parti, men resultatet ifrågasattes från flera håll.

 

Stora delar av landet ligger utanför centralregeringens kontroll. Det gäller inte minst Kivu-provinserna i öster där ett stort antal rebellgrupper, men också företrädare för regeringsarmén, exploaterar de rika naturtillgångarna för egen vinning. Flera grannländer, men framför allt Rwanda, anklagas gång på gång för inblandning i konflikterna i Kongo-Kinshasa.

 

Sedan 2013 har våldet även ökat i Katanga i söder, där separatister strider för att provinsen ska kunna bryta sig loss från resten av landet.

 

Läs mer om konflikten i Kongo-Kinshasa

Läs fakta om Kongo-Kinshasa 

Läs om Sveriges insatser i Kongo-Kinshasa

 

Kongo-Kinshasa är ca fem gånger så stort som Sverige. Landet gränsar till Kongo-Brazzaville, Centralafrikanska republiken, Sydsudan, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia och Angola.