Myanmar (Burma)

Trots stora naturresurser är Myanmar (Burma) ett av världens minst utvecklade länder. Efter årtionden av inbördeskrig och militärdiktatur har små steg mot en demokratisk utveckling tagits. En av världens mest kända oppositionsledare, Aung San Suu Kyi, släpptes 2010 ur sin 15 år långa husarrest, men brotten mot de mänskliga rättigheterna är fortfarande omfattande.

Militären har styrt landet sedan den tog makten i en kupp 1962. Demonstrationer under sommaren 1988 slogs ned och tusentals dödades. Efter detta bildades ett oppositionsparti lett av Aung San Suu Kyi. Detta parti vann valet 1990 men militären vägrade släppa ifrån sig makten innan en ny grundlag skrivits. Den nya grundlagen skrevs inte förrän 2008.

 

I november 2010 hölls nationella val och några månader senare lämnade militären formellt över makten till den nya regeringen. Militären har dock ett fortsatt mycket starkt inflytande över politiken.

 

Kort efter valet släpptes Aung San Suu Kyi som då suttit i husarrest i Rangoon i sammanlagt 15 år sedan 1989. En rad reformer har genomförts men samtidigt är de mänskliga rättigheterna fortsatt starkt begränsade.

 

Samtidigt som demokratirörelsen pågått har landet även präglats av strider mellan militären och olika etniska grupper. Strider har pågått i flera delar av landet i omgångar sedan självständigheten.

 

Under de senaste åren har flera fredsförhandlingar hållits. Under hösten 2013 och flera gånger under 2014 möttes ledare för nästan alla de stridande etniska grupperna och regeringen. Deltagarna diskuterade ett utkast till en nationell vapenvila. Förhandlingarna har fortsatt i flera omgångar och under våren 2015 skrev flera av de stridande parterna under för den nationella vapenvilan. Detta var dock bara ett utkast och inte en formell vapenvila, därför är det fortfarande oklart vilken påverkan detta får på de konflikter som finns i landet.

 

Läs mer om Myanmar (Burma) under fördjupning 

Läs fakta om Myanmar (Burma)

Läs om Sveriges förbindelser med Myanmar (Burma)