Thailand

Thailand är för många definitionen av paradiset med sandstränder, turkost vatten och gästvänligt folk. Det som inte ryms i den beskrivningen är de politiska problem som de senaste åren lett till omfattande demonstrationer i Bangkok, samt den väpnade konflikt som pågår i de södra delarna av landet som skördar dödsoffer varje vecka.

Thailand har ett turbulent politiskt förflutet och har mer eller mindre regelbundet drabbats av statskupper, senast i augusti 2014. Förutom de medialt uppmärksammade statskupperna och politiska demonstrationerna pågår en väpnad konflikt i Thailands södra provinser. Denna konflikt skördar både civila och militära offer.

Konflikten har pågått sedan början av 2000-talet och är fortfarande aktuell. Trots att det har talats om förhandlingsförsök mellan rebellerna och regeringen förblir den olöst. Under de senaste åren har konflikten minskat i intensitet, men situationen är fortsatt osäker, framförallt för civilbefolkningen i södra Thailand som drabbas hårt av konflikten.

Thailand styrs sedan augusti 2014 av militären, under ledning av general Prayut Chan-o-cha. Det finns planer på att hålla fria val, men dessa planer har skjutits på framtiden, och det är oklart när fria val kan hållas i Thailand.

Gränsstridigheter med rötter från 1950-talet har även blossat upp mellan Thailand och Kambodja på senare år.