Thailand

Thailand är för många definitionen av paradiset med sandstränder, turkost vatten och gästvänligt folk. Det som inte ryms i den beskrivningen är de politiska problem som de senaste åren lett till omfattande demonstrationer i Bangkok. Samtidigt pågår en väpnad konflikt i södra delarna av landet som skördar dödsoffer varje vecka.

Thailand har ett turbulent politiskt förflutet och har mer eller mindre regelbundet drabbats av statskupper. Förutom de medialt uppmärksammade statskupperna och politiska demonstrationerna pågår en väpnad konflikt i Thailands södra provinser. Denna konflikt skördar både civila och militära offer.

 

Konflikten har pågått sedan början av 2000-talet och är fortfarande aktuell. Trots att det har talats om förhandlingsförsök mellan rebellerna och regeringen förblir den olöst. Under de senaste åren har konflikten minskat i intensitet, men situationen är fortsatt osäker, framförallt för civilbefolkningen i södra Thailand som drabbas hårt av konflikten.

 

2011 hölls val i Thailand. Dessa val vanns av PPT (ungefär Partiet för Thailändare). Under 2014 avsattes premiärminister Yingluck Shinawatras regering av militären genom en statskupp. Thailand styrs sedan augusti 2014 av militären, under ledning av general Prayut Chan-o-cha. Det finns planer på att hålla fria val, men dessa planer har skjutits på framtiden, och det är oklart när fria och rättvisa val kan hållas i Thailand.

 

Gränsstridigheter med rötter från 1950-talet har även blossat upp mellan Thailand och Kambodja på senare år.

 

Läs mer om Thailand under fördjupning

Läs fakta om Thailand

Läs om Sveriges relationer med Thailand