Filippinerna

Filippinernas historia har varit fylld av konflikter ända sedan 1500-talet då de spanska kolonisatörerna först kom till området. Sedan dess har landet även varit under japansk och amerikansk kontroll.

I de södra delarna av landet, i regionen Mindanao, är situationen orolig. Konflikten med de olika muslimska grupperna har resulterat i minst 120 000 dödsfall sedan 1970-talet och spänningarna mellan olika klaner är stor. I många områden har regeringen i Manila begränsad kontroll och privata miliser som tar lagen i egna händer har blivit en vanlig syn. Mindanao är också det minst utvecklade området i Filippinerna, och trots att det är rikt på naturresurser lever många i fattigdom.

De senaste åren har förhandlingar ägt rum och ett svagt hopp om fred har tänts. Under 2013 och 2014 skrevs flera avtal under med den största muslimska gruppen. Ett akut problem är dock den ökade splittringen inom grupperna och att det är svårt att säga vem som faktiskt kontrollerar styrkorna på marken.

Samtidigt pågår en konflikt där en kommunistgerilla försöker ta makten i landet. Försök till förhandlingar har förekommit men inga större framsteg har gjorts.

Filippinerna är i ett utsatt läge och drabbas ofta hårt av naturkatastrofer. I november 2013 dog fler än 6000 människor i tyfonen Hayian. Förstörelsen var omfattande och skadorna beräknas till nästan 3 miljarder dollar.