Nigeria

Konflikten mot den islamistiska gruppen Boko Haram är bara en av Nigerias konflikter. Många mindre konflikter, ofta mellan etniskt eller religiöst definierade grupper men med rötter i ekonomisk och politisk marginalisering, äger också rum i landet.

Nigeria är ett land med över 180 miljoner invånare (nästan en femtedel av Afrikas befolkning söder om Sahara) och ett stort antal etniska grupper, språk och religiösa grupper. Omkring hälften av befolkningen är kristen (främst i söder) och hälften muslimsk (främst i norr). Nigeria har stort regionalt inflytande i västra Afrika och stor ekonomisk och politisk betydelse både inom Afrika och internationellt. Landet är Afrikas största producent av olja och den näst största ekonomin på kontinenten. Samtidigt har Nigeria stora problem med arbetslöshet, fattigdom, social och ekonomisk ojämlikhet och korruption.

Efter självständigheten från Storbritannien 1960 gick Nigeria från militärkupp till militärkupp, men har nu haft en civil regering sedan 1999. Landet har varit drabbat av konflikt i flera omgångar, med ett tre år långt inbördeskrig 1967-1970.

Konflikten mot den islamistiska gruppen Boko Haram, som nu är del av Islamiska staten (IS), har pågått sedan 2009 i de nordöstra delarna av Nigeria. Boko Haram hade som mål att införa sharialag och islamistiskt styre i Nigeria, men har nu anslutit sig till IS mål om att skapa en global islamisk stat.

I Nigeria pågår också sedan länge konflikt i Nigerdeltat i söder mellan regeringen och rebeller som kräver större del av inkomsterna från oljan i området. Det finns också konflikter mellan olika grupper, ofta etniska eller religiösa, i flera olika delar. Till största del har dessa sina rötter i politiska och ekonomiska frågor.