Colombia

Konflikten i Colombia har pågått i mer än 50 år och den fortsätter att skörda liv och orsaka lidande. Mer än 45 000 människor beräknas ha dött, och över 3 miljoner har drivits på flykt till följd av striderna mellan armén, vänstergerillorna och paramilitärerna.

Våld mot civila har använts som en strategi av samtliga parter, samtidigt som en utbredd organiserad brottslighet förvärrar situationen ytterligare. Trots att våldet har minskat och förhandlingar har förekommit, har man ännu inte lyckats skapa varaktig fred i Colombia.

De kommunistiska gerillorna FARC och ELN har sedan 1960-talet kämpat för att avsätta regeringen i Colombia. Båda grupperna har nästan enbart finansierats av droghandel och kidnappningar. Som en motpart till vänstergerillorna har även högerorienterade paramilitära grupper bildats och fört en våldsam kamp mot gerillorna.

Både FARC och ELN har försvagats sedan 2006 och våldet har sedan dess minskat. 2012 inleddes fredsförhandlingar med FARC, först i Norge och sedan på Kuba. Under 2013 och 2014 kom parterna överens om frågor som landreform, politisk representation, illegal droghandel och rättigheter för krigets offer. Under 2015 fortsatte förhandlingarna och parterna nådde överenskommelser gällande rättsliga prövningar av de som deltagit i konflikten och hur krigsoffer ska kompenseras. Ett avtal om eldupphör och avväpning skrevs under den 23 juni 2016. Nästa steg inom förhandlingarna är att låta Colombianska folket rösta om ett slutgiltigt fredsavtal. I mars 2016 kom regeringen även överens om en agenda för förhandlingar med ELN, efter två år av förberedande samtal.

President Juan Manuel Santos återvaldes i juni 2014 och hoppas på att skriva under ett slutligt fredsavtal med Colombias gerillagrupper. Operationerna mot rebellernas läger har dock fortsatt.