Libyen

Libyen styrdes länge av diktatorn Muammar Gaddafi. Han störtades och dödades år 2011 efter det krig som utlöstes av den arabiska våren. Sedan dess har Libyen varit mycket instabilt. Sedan valet 2014 gör två olika regeringar anspråk på makten. Ingen av dem har dock kunnat etablera full kontroll över landet och beväpnade miliser kontrollerar många städer.

Libyen blev självständigt 1952, efter att ha varit en italiensk koloni. 1969 tog den då 27-årige militären Muammar Gaddafi kontroll genom en statskupp. Han förvandlade Libyen till ett land som visserligen var rikt på olja, men som samtidigt var en brutal diktatur där opposition inte tilläts. Gaddafis irrationella beteende och stöd till terrorism runt om i världen gjorde honom isolerad på världsarenan och impopulär både på hemmaplan och internationellt.

När den arabiska våren svepte igenom Nordafrika och Mellanöstern 2011 påverkades även Libyen. Demonstrationer utbröt i många delar av landet, vilka bemöttes med grovt våld från regeringens sida.

Demonstranter sköts brutalt ned av säkerhetsstyrkor och beväpnade fångar som släppts lösa. Denna hårdföra behandling ledde till att flera rebellgrupper skapades landet runt. Med hjälp från NATO, som bistod med flygstridskrafter, störtades och dödades Muammar Gaddafi i oktober 2011 efter ett ganska kort men blodigt inbördeskrig.

Trots att demokratiska val hölls efter Gaddafis fall så fortsätter Libyen att vara präglat av våldsamma politiska strider. Landet är djupt politiskt splittrat, då etniska, regionala och religiösa grupper strävar efter makten.

Efter valet i juni 2014 gjorde två rivaliserande regeringar, en i huvudstaden Tripoli och en i staden Tobruk, anspråk på makten i Libyen.

Under första halvan av 2015 fick FN igång förhandlingar mellan de två rivaliserande regeringarna. Samtalen ledde till ett avtal i december 2015 och en ny regering som består av delar av de rivaliserande regeringarna kom på plats i Tripoli i början av 2016. Den nya regeringen har dock fortfarande inte fått stöd av de viktigaste ledarna och miliserna i de rivaliserande regeringarna. Intensiva strider pågår mellan olika grupper i framförallt norra delen av Libyen. En alltmer framträdande grupp i striderna är den Islamiska Staten (IS) som etablerade sig i Libyen under 2015.