Somalia

Somalia har drabbats av såväl regeringskollapser som svåra svältkatastrofer under de senaste 30 åren. Den största rebellgruppen i Somalia, al-Shabaab, har under de senaste åren ökat sin närvaro i hela regionen. 2015 genomförde de ett spektakulärt terrordåd på ett universitet i Kenya som krävde över 150 dödsoffer.

Sedan 1978 har Somalia plågats av inbördeskrig. Stundtals har landet helt saknat regering. Samtidigt har den somaliska befolkningen flera gånger under de senaste decennierna drabbats av svår torka som lett till svältkatastrofer. Efter 2011 års svåra torka och hungersnöd har den humanitära situationen i Somalia stabiliserats något. Konflikten mellan regeringen och rebellgruppen al-Shabaab har också tagit en ny skepnad.

I början av 2010-talet kontrollerade al-Shabaab stora delar av södra och centrala Somalia, samt i stort sett hela huvudstaden Mogadishu. Vid den tiden trodde många att al-Shabaab var på väg att ta total kontroll över landet.

Den utvecklingen stannade dock av och idag finns små grupper av al-Shabaabanhängare kvar i Mogadishu men ett lugn har också infunnit sig. Afrikanska Unionens styrka i Somalia (AMISOM) har fått ett starkare mandat och dessutom fått hjälp av både Kenya och Etiopien. Al-Shabaabs kontroll har minskat men de är fortfarande en stark kraft i stora delar av södra och centrala Somalia. Sedan juli 2015 befinner sig al-Shabaab i konflikt med Kenya, detta sedan al-Shabaab uttryckt att de vill ta över kontrollen av de norra kustområdena i Kenya.

Under 2012 löpte övergångsregeringens mandat ut och parlamentet tillsatte en president för en fyraårig mandatperiod. Denna mandatperiod går ut under 2016 då det enligt tidigare löften ska hållas allmänna val. Arbetet för att etablera fred och demokrati i landet har fortfarande långt kvar men de senaste årens utveckling har åtminstone pekat åt rätt håll.