Uganda

Ugandas historia har kantats av väpnade konflikter. Även efter att den nuvarande presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986 fortsatte nya rebellgrupper att växa fram och ta upp kampen mot regeringen. De främsta överlevarna är idag Alliance of Democratic Forces (ADF) och Lord's Resistance Army (LRA), som båda har blivit till regionala hot.

Efter många år av inbördeskrig lyckades rebellgruppen National Resistance Army (NRA) ta makten i Uganda 1986. NRA leddes av Yoweri Museveni, som fortfarande är president.

Under 1990-talet utbröt strider på många håll runt om i landet.  Vid sidan av de inre orsakerna till dessa konflikter så påverkades utvecklingen också mycket av fientliga regimer i grannländerna Zaire/Kongo och Sudan.

Under senare år har rebellgrupperna LRA och ADF varit de mest framträdande. Dessa har båda gjort sig kända som mycket brutala och civilbefolkningen har drabbats hårt.

Efter att en lång förhandlingsprocess mellan LRA och regeringen havererade 2008 valde Ugandas regering att åter försöka få en militär lösning av konflikten. Än har detta inte lyckats. Rebellerna har delat upp sig i mindre grupper och spridits i nordöstra Kongos djungler, Centralafrikanska republiken och Sudan. Det har visat sig vara svårt för regeringsarmén och dess allierade att spåra dem.

I början av 2000-talet drevs ADF ut från Uganda och har sedan dess sina läger i östra Kongo. Ugandas armé är inte tillåten att komma in på kongolesisk mark, så i nuläget är det Kongos armé som tagit upp kampen mot ADF.

Under 2014 genomförde armén och Monusco, FN-styrkan i landet, en offensiv mot ADF. Länge såg det ut som att man hade lyckats krossa gruppen. I oktober inledde ADF dock en ny våg av attacker mot civila. Dessa fortsätter fortfarande trots att en ny offensiv mot rebellerna inleddes i maj 2016.

Under första halvan av 2015 drabbades såväl LRA som ADF av stora bakslag. En av LRA:s högsta ledare hoppade av och befinner sig nu i Haag för att ställas till rätta för brott mot mänskligheten och krigsbrott. ADF:s högsta ledare Jamil Mukulu blev i april arresterad i Tanzania och har överlämnats till Uganda. Han anklagas för massmord och brott mot mänskligheten. Det är ännu oklart hur dessa händelser kommer påverka de två grupperna.