Ukraina

I februari 2014 ledde ett folkligt uppror mot Ukrainas regering till en väpnad konflikt som skapade den farligaste politiska situationen i Europa sedan andra världskriget. När Ryssland försökte hejda Ukrainas närmande till Västeuropa började ett nytt "kallt krig" ta form efter 25 års relativ avspänning mellan väst och öst.

Efter Sovjetunionens upplösning 1991 vacklade Ukraina mellan att behålla nära band till den ryska ledningen i Moskva och att närma sig Västeuropa politiskt och ekonomiskt.

2010 valdes den ryskstödde Viktor Janukovytj till president sedan västvänliga ledare misslyckats med att lösa landets ekonomiska problem. Trots motstånd från Moskva förhandlade han om ett samarbetsavtal med EU. Men när han avbröt samtalen sent på hösten 2013, och i stället vände sig till Ryssland, gick hundratusentals ukrainare ut i protester mot ekonomiskt vanstyre, korruption och bristande demokrati.

Sedan över 100 människor skjutits ihjäl i februari 2014 blev protesterna så starka att Janukovytj flydde till Ryssland. Han avsattes av parlamentet och en ny regering bildades. Armén och polisen bytte sida.

Nationalistiska inslag i revolutionen uppfattades som ett hot bland rysktalande invånare i öster och på halvön Krim, inte minst på grund av stark propaganda i de statskontrollerade ryska medierna. Efter en ryskt organiserad kupp på Krim annekterade Ryssland halvön.

I sydöstra Ukraina utropade ryskspråkiga miliser "folkrepubliker" och begärde att inlemmas i Ryssland. Miliserna tog kontroll över ett stort område, men när armén efter en tid var på väg att besegra dem fick miliserna rysk hjälp med en motoffensiv och lade under sig nästan hela sydöstra delen av landet.

Inför hotet om fortsatt rysk framryckning tvingades regeringen gå med på vapenvila och utlova långtgående självstyre i öster. En verklig fred såg avlägsen ut, men under hösten 2015 blev situationen tillfälligt lugnare sedan den ryska regeringen istället börjat ägna sig åt att försöka rädda regimen i Syrien.

Trots nya internationella försök under 2016 att stabilisera läget fortsätter strider att flamma upp med jämna mellanrum. Under 2017 fick konflikten en ny ekonomisk dimension sedan separatister börjat konfiskera privatägda storföretag och ukrainska staten blockerat godstrafik till utbrytarområdena.

Texten faktagranskades i oktober 2017.